Belastingvrij bijklussen

Belastingvrij bijklussen

Vanaf 1 januari 2018 kunnen zelfstandigen, werknemers en gepensioneerden tot 500 Euro onbelast per maand bijverdienen met vrijwilligerswerk. Het gaat daarbij dan zowel om occasionele dienstverlening aan particulieren als om werk bij een vereniging. 

Door het nieuwe statuut genieten werknemers die minimum 4/5de werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden voor bepaalde bijverdiensten vanaf 1 januari 2018 van een fiscale en sociale vrijstelling tot 6000 Euro per jaar. Als de drempel van de 6000 Euro wordt overschreden, zullen alle aangegeven bedragen worden beschouwd als beroepsinkomsten. 

Naast een inschakeling in een vereniging, gaat het dus om occasionele diensten van burger tot burger. Daarbij kan het dus bijvoorbeeld gaan om kleine herstellingen waarvoor mensen meestal geen beroep doen op het reguliere circuit. Een ander voorbeeld is het aan school ophalen van kinderen en voor hen een maaltijd klaarmaken. Voor opdrachten bij particulieren komt er een app waarop zowel opdrachtgever als bijklusser de inkomsten zullen kunnen doorgeven. 

De activiteiten van burger naar burger zijn:

 • Kinderopvang
 • Zorg en oppas van zorgbehoevende ouderen
 • Bijlessen in de woning van de lesgever of de opdrachtgever
 • Sportlessen
 • Kleine onderhoudswerkzaamheden
 • Hulp bij administratie en kleine T-problemen, dit met uitsluiting van professionele boekhouding
 • Onderhoud grafzerken
 • Ondersteuning van personen bij occasionele of kleine huishoudelijke taken in de woning van de gebruiker
 • Hulp, ondersteuning en transport van personen
 • Opziener van onroerende goederen
 • Zorg, oppas en uitlaten van dieren

Op zich is het toelaten van belastingvrij bijklussen een goede maatregel waarmee een aantal mensen concreet zullen kunnen geholpen worden. Vanuit twee hoeken horen we echter kritische kanttekeningen. Vanuit bepaalde ondernemersorganisaties komt de opmerking dat zelfstandigen niet oneerlijk mogen beconcurreerd worden door bijklussers die geen bijdrage of belasting moeten betalen. 

Een ander geluid is dan weer te horen bij een aantal organisaties van personen met een beperking. Mensen met een handicap die enkel met een uitkering dienen rond te komen, worden uitgesloten van deze vorm van vrijwilligerswerk / bijverdienste. Voor hen geldt de omgekeerde maatregel. Zodra ze wat verdienen wordt er aan hun uitkering geknabbeld en een activiteit als zelfstandige in bijberoep zit er ook niet in. Te hoge sociale bijdragen (enkel erkenning in bijberoep). Op deze wijze drijft men mensen met een handicap nog meer in de hoek van de hulpbehoevenden. Dit in plaats van ze te laten participeren. 

1 januari afwachten, dan zullen we de toepassing op terrein zien!

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

* verplicht veld