GRIP roept onderhandelaars op om inclusiekoers te varen

GRIP roept onderhandelaars op om inclusiekoers te varen

Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap (GRIP) vzw heeft dinsdagmiddag 11 juni laatstleden een inclusieboodschap gebracht bij een vertegenwoordiger van de formateur voor een nieuwe Vlaamse Regering.

De mensenrechtenorganisatie roept alle politici op om een masterplan voor inclusie en de -institutionalisering in het regeerakkoord op te nemen. “Inclusie zal op de agenda staan bij de regeringsonderhandelingen”, bevestigde de vertegenwoordiger van de formateur.

“We willen geen ‘inclusie’ die betekent: trek je plan”, is de stelling die GRIP poneert.  “We willen een echte inclusieve samenleving, waarbij er volop ingezet wordt op ondersteuning en aanpassingen. Dat zijn onze mensenrechten, zoals trouwens ook vastgelegd in het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap.” GRIP heeft hierover een kort gesprek gehad met de ondervoorzitter van de N-VA, Lorin Parys, die deze boodschap in ontvangst nam als vertegenwoordiger van de formateur, Bart De Wever.

Lorin Parys  had een duidelijke boodschap: “De volgende weken zal inclusie zeker een aandachtspunt zijn bij de regeringsonderhandelingen. Ik zal de bekommernissen overmaken aan de formateur. De regeringsonderhandelingen zitten nog in een vroege fase, maar we hebben de vraag goed gehoord.”

Vlaanderen heeft een lange traditie om mensen met een handicap door te verwijzen naar aparte instellingen en voorzieningen, naast de gewone samenleving. GRIP erkent dat een omslag niet van vandaag op morgen gerealiseerd kan worden, maar vraagt een duidelijke visie en werkwijze voor de toekomst.

GRIP bevestigde een open houding ervaren te hebben om de bekommernissen op de gesprekstafel te leggen.

LD

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

* verplicht veld