Jan Van Den Braembussche

Jan Van Den Braembussche

“Ik liep school in Spermalie en leerde er het vak van schrijnwerker. In avondonderwijs volgde ik de opleiding boekhouden en bouw. Na mijn studies werkte ik drie jaar in een meubelbedrijf. Maar in januari 1981 stapte ik als zelfstandig vennoot in het bedrijf van mijn vader.

Het is gegroeid uit een familiezaak die mijn grootvader destijds opstartte en waarin ook andere familieleden werkten. Aanvankelijk ging het vooral om bouwmaterialen. Er kwamen vertakkingen en uitbreidingen. Zo nam mijn vader de verkoop van vloer- en wandtegels over uit de familiezaak en begon hij ook met dakwerken en een steenhouwerij. Andere familieleden legden zich toe op aanverwante segmenten. Begin 1990 werd ik zaakvoerder, mijn vader zette zijn professionele activiteiten stop. Ik ori├źnteerde het bedrijf volledig naar de steenhouwerij.”

Geslaagd

“Als zelfstandige heb je een grote vrijheid van werken en veel voldoening bij geslaagde projecten. Veel ondernemers maken van hun hobby hun werk of omgekeerd. Minpunten zijn het risico dat je bij sommige projecten loopt, en dat je geen vaste uren hebt. Communicatie is natuurlijk heel belangrijk. Met de meeste aannemers heb ik geen problemen omdat ik hen ken en goed kan liplezen. Bij particuliere klanten is het soms moeilijker. We krijgen hier ook veel Nederlanders over de vloer. Zij spreken bepaalde klanken soms anders uit, wat het praten niet gemakkelijk maakt. Daar tegenover staat dat we ook dove klanten bereiken. Er is veel vertrouwen en we kunnen in gebarentaal overleggen, wat heel leuk is. Weliswaar is de service dezelfde als voor horende klanten, we behandelen iedereen gelijk.”

Ondersteuning

“Fevlado werkt samen met de overheid aan het project afstandstolken, wat handig is voor dove zelfstandigen. Twintig jaar geleden zou ik daar zeker gebruik van gemaakt hebben, maar nu is de zaak zo georganiseerd dat de jongere generatie de meeste klanten ontvangt. Ik kan een beroep doen op tolkuren, maar die gebruik ik meestal voor persoonlijke activiteiten en soms voor mijn bedrijf. Wel heb ik hulpmiddelen (vooral toestellen met lichtflitsen). Ik maakte er ook altijd werk van om dove werknemers op te leiden en een kans te geven in het bedrijf. Zelf had ik het geluk om in het bedrijf van mijn vader te kunnen stappen. Een eigen zaak opstarten is niet vanzelfsprekend, en met doofheid is het zeker niet te onderschatten. Je moet iedereen heel goed kunnen vertrouwen, denk bijvoorbeeld maar aan de boekhouder en de leveranciers. Maar ook de overheid dient te sleutelen aan een aantal maatregelen zodat dove ondernemers nog meer kansen krijgen. Een samenwerking tussen dovenverenigingen en Hazo vzw lijkt mij dan ook een must.”

www.steenhouwerij.be

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

* verplicht veld