Maatregelen gevraagd voor alle ondernemers (ook deze met arbeidshandicap)

Maatregelen gevraagd voor alle ondernemers (ook deze met arbeidshandicap)

In 2017 werden er in ons land 105.789 ondernemingen opgestart en maar 71.929 bedrijven stopgezet, dit blijkt uit cijfers van handelsinformatiekantoor Trends Business Information. Een analyse van NSZ toont aan dat het sinds 2007 geleden is dat het netto aantal ondernemingen zo sterk groeide. De crisis uit 2008 lijkt verleden tijd. “Al helpen bepaalde regeringsmaatregelen natuurlijk ook om het ondernemerschap te bevorderen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

De cijfers van handelsinformatiekantoor Trends Business Information tonen aan dat er in 2017 33.860 ondernemingen meer zijn opgestart dan stopgezet. Zo een sterke groei is van 2007 geleden, voor de economische crisis dus. In 2007 kwamen er netto 36.108 ondernemingen bij, de jaren daarop liggen deze cijfers een flink pak lager.

Deze positieve evolutie heeft volgens het NSZ meerdere verklaringen. Zo is er de economische evolutie, die sowieso meer mensen aanmoedigt om hun eigen zaak te starten. De internationale crisis van 2008 is volledig verleden tijd. Belgen durven opnieuw een eigen zaak op te richten en houden het langer vol. Ook het regeringsbeleid, federaal en regionaal, speelt een rol in de groei van zelfstandigen. Er werden de voorbije jaren verschillende maatregelen genomen ten gunste van het ondernemerschap: goedkopere eerste aanwervingen; verlaging van sociale bijdragen van 22 naar 20,5 procent; het overbruggingsrecht (een vangnet voor zelfstandigen in economische moeilijkheden) en natuurlijk ook het aanpakken van de loonlasten.

Ook in 2018 verwacht NSZ een grote groei van ondernemingen in ons land, ook mede door een aantal maatregelen die begin dit jaar van kracht gingen: de verlaging van de vennootschapsbelasting; het beperken van de carensmaand tot 14 dagen en de uitbreiding van de tweede pensioenpijler naar alle zelfstandigen.

“Goede maatregelen en mooie cijfers” is het oordeel van Talenticap. “Maar waar blijven de steunmaatregelen voor het ondernemen met een arbeidshandicap?” Bijna alle mails die personen met een handicap ons sturen gaan immers over het niet kunnen opstarten van een zaak omwille van de beperking. Het ondernemerschap zou een geschikt statuut kunnen zijn bij de tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking. In bepaalde situaties bijvoorbeeld kunnen verplaatsingen vermeden worden en kan men zelf de werkuren invullen. Toch verhindert de huidige regelgeving dat mensen, die slechts deeltijds kunnen werken en/of assistentie nodig hebben, een zaak kunnen starten. Het VN-verdrag, dat personen met een handicap ook het ondernemersrecht verschaft, is in Vlaanderen nog altijd een ver van mijn bed gebeuren. Jobs, jobs, jobs, maar niet voor iedereen.

LD

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

* verplicht veld