Over Talenticap

Over Talenticap

Talenticap is een samenwerking van 3 organisaties, namelijk:  het NSZ-Neutraal Syndicaat Zelfstandigen;  Alin vzw als bijstandsorganisatie voor assistentiebudgetten vanuit het VAPH en Hazo vzw; als Vlaams steunpunt voor ondernemers met een arbeidshandicap.

 Talenticap kadert in de actie “Focus op Talent” en wordt, als ESF-project, gesteund door de Vlaamse overheid.

Waarom Talenticap?

Meer en betere ondernemerskansen geven aan mensen met een handicap of chronische ziekte is het doel van Talenticap.  Daartoe hebben dus drie organisaties de krachten gebundeld :

NSZ

Ondernemersorganisatie NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen). Volgens cijfers van de FOD Economie was NSZ tussen 2011 en 2016 de sterkst groeiende zelfstandigenorganisatie van het land. NSZ is een neutrale ondernemersorganisatie die de zelfstandigen, de vrije en intellectuele beroepen en kmo’s uit heel het land vertegenwoordigt. NSZ vaart een onafhankelijke koers en is niet gebonden aan een of andere politieke visie of een bepaalde sector. Meer info op de website van NSZ of op de Facebook pagina

HAZO vzw

Het Vlaams steunpunt voor (kandidaat)-ondernemers met een arbeidshandicap. Hazo biedt, door individueel advies en groepsgesprekken, ondersteuning bij handicapspecifieke ondernemersaangelegenheden. Deze organisatie richt zich tot mensen met een arbeidshandicap die een eigen zaak (willen) uitbouwen. Belangenbehartiging, informatieverstrekking en ondersteuning zijn de kernactiviteiten van HAZO. Meer info op de website van HAZO vzw.

Wanneer u uw online aankopen via Trooper verricht, kan u HAZO vzw steunen zonder dat het u een cent kost! Er zijn meer dan 200 webshops te vinden via trooper.be/hazo

Alin vzw

Alin vzw is een jonge en dynamische organisatie die door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) erkend is als bijstandsorganisatie. Deze organisatie richt zich, met advies en dienstverlening, naar (kandidaat)-budgethouders die hun assistentie zelf wensen te organiseren. Alin belicht, vanuit haar opdracht, de noodzaak van geschikte assistentie en dat niet alleen in de thuissituatie, maar ook op de werkvloer. Meer info op de website van Alin vzw.

Talenticap, dat is vooral aantonen dat handicap of chronische ziekte geen onoverkoombare drempel hoeft te zijn om ondernemer te zijn of te worden!

Talenticap is…

 • Ondernemen stimuleren bij mensen met een handicap of een chronische ziekte.
 • Huidige en toekomstige ondernemers met een handicap of chronische ziekte ondersteunen en adviseren.
 • Informatie geven over steunmaatregelen waarop ondernemers met een handicap of een chronische ziekte een beroep kunnen doen.
 • Ondernemers met een beperking of een chronische ziekte samenbrengen en ervaringen laten delen.
 • Werken rond assistentie op de werkvloer voor ondernemers met een handicap of chronische ziekte.
 • Rolmodellen aanbrengen en vooroordelen doorprikken.
 • Een project van ondernemersorganisaties NSZ en HAZO in samenwerking met ALIN, bijstandsorganisatie voor VAPH-assistentie.

Een greep uit ons aanbod

 • Een informatiepunt voor het beantwoorden van vragen over arbeidshandicap/ziekte en ondernemen, te bereiken via 055 60 37 43 en info@talenticap.be
 • Peercounselinggesprekken waarbij mensen in gelijkaardige situaties elkaar ondersteuning en advies geven.
 • Individueel advies.
 • Informatiebijeenkomsten en voordrachten over ondernemen met een arbeidshandicap of een ernstige ziekte. We verlenen graag onze medewerking aan activiteiten die binnen een vereniging of dienst plaatsvinden.
 • Sensibiliseren over de mogelijkheden van het ondernemen met een arbeidshandicap.
 • Een informatiedag over geschikte dagdagelijkse assistentie voor ondernemers met een arbeidshandicap. We bekijken de situatie thuis en op de werkvloer.
 • Via onze website kan u zich ook inschrijven op onze driemaandelijkse digitale nieuwsbrief met actuele berichten, interviews, getuigenissen en uitnodigingen voor activiteiten.

Wij richten ons tot:

 • Personen met een handicap of chronische ziekte die al ondernemer zijn en steun zoeken om moeilijkheden te overwinnen en hun zaak verder te zetten.
 • Ondernemers die met een handicap of chronische ziekte geconfronteerd worden.
 • Mensen die overwegen om als ondernemer aan de slag te gaan en starters met een handicap of chronische ziekte die op zoek zijn naar informatie, advies en voorbeeldfiguren.
 • Diensten, verenigingen, revalidatiecentra en iedereen die meer informatie wil over ondernemen met een arbeidshandicap.

Getuigenissen ondernemers

Johan Haagdorens – KOBA Vision

Ingenieur elektronica Johan Haagdorens richtte in 1988 KOBA Vision op. Dit bedrijf, gevestigd in Leopoldburg, is gespecialiseerd in elektronische hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. De naam KOBA is een samentrekking… Lees meer

VRT reportage café-uitbater

Rita en Stephane baten samen “De Oase” uit. Het was Rita’s droom om de taverne te beginnen. Hoewel Stephane buiten wat flarden muziek niets kan horen, stapte hij mee in… Lees meer

Jan Van Den Braembussche

“Ik liep school in Spermalie en leerde er het vak van schrijnwerker. In avondonderwijs volgde ik de opleiding boekhouden en bouw. Na mijn studies werkte ik drie jaar in een… Lees meer

Annelies Staels

Sinds september 2009 heb ik een chronische ziekte: Multiple Sclerose, dat was een enorme slag voor mij om te verwerken. Ik ben psychologe en op een zelfstandige basis en doe aan… Lees meer