Pas geeft klanten in 9 op 10 handelszaken toegang tot toilet

Pas geeft klanten in 9 op 10 handelszaken toegang tot toilet

Sinds 2014 kunnen mensen met een bepaalde ziekte of aandoening gebruik maken van de toiletpas van Stomavlaanderen, partner van NSZ. Momenteel hebben zo’n 1600 mensen deze pas. Het geeft hen de mogelijkheid om gebruik te maken van toiletten in horecazaken en winkels. Uit onderzoek van NSZ blijkt dat 87% van de handelaars mensen met een pas steeds toegang verleent tot de toiletten. “Hartverwarmend en bovendien geen overbodige luxe met de vele files en lange aanschuiftijden van vandaag”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Op dit moment hebben ongeveer 1600 Belgen een toiletpas. Elk jaar komen hier gemiddeld 360 mensen bij. Deze pas is er niet alleen voor stomadragers. Ook mensen met andere beperkingen kunnen hem verkrijgen. Dankzij deze pas kunnen ze snel en discreet gebruik maken van de toiletten in horecazaken en winkels. Hij wordt uitgereikt op basis van een aanvraagformulier dat de huisarts invult.

 De pas geeft mensen een gevoel van veiligheid dat toelaat actief deel te nemen aan onze samenleving, alleen moet hij nog bekender worden.

Onderzoek van NSZ, waaraan 729 kleinhandelszaken deelnamen, toont aan dat 87% van de handelaars mensen met een toiletpas probleemloos toelaten de wc te gebruiken. NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Elke winkel beslist natuurlijk zelf of klanten naar de wc mogen, maar voor klanten met een toiletpas willen we toch vragen hen steeds die kans te geven. Nu we met zijn allen steeds meer aanschuiven, houden handelaars er best rekening mee dat sommige klanten al uren onderweg zijn voor ze in de winkel terecht komen.”

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

* verplicht veld