Toenemende inkomensongelijkheid in Nederland

Toenemende inkomensongelijkheid in Nederland

De inkomensongelijkheid tussen mensen met of zonder beperking groeit sterk in Nederland. Zowel in 2015 als in 2016 daalde de koopkracht van mensen met een handicap fors. De daling, soms tot 12%, staat in contrast met de toenemende koopkracht voor mensen zonder handicap, tot ruim 2%.

Deze daling van de koopkracht van mensen met een handicap heeft verscheidene oorzaken. Het hogere eigen risico voor ziektekosten, 375 euro per jaar. De invoering van hoge verplichte eigen bijdragen voor WMO of WLZ (Wet Langdurige Zorg), kan oplopen tot ruim 800 euro per maand voor thuiszorg. Dit in combinatie met de afschaffing van de mogelijkheid om ziektekosten af te trekken van de belastingen.

De koopkracht van werkenden en uitkeringsgerechtigden zonder chronische ziekte of handicap steeg wel, met een groeiende inkomensongelijkheid in Nederland tot gevolg. Een ongelijkheid die al sinds 2000 langzaam toeneemt. Dit blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Bekeken in euro groeide de inkomenskloof van een verschil van 5800 euro netto inkomen in 2000, tot een verschil van 10700 euro in 2014.

Bron: IederIn/Nibud

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

* verplicht veld